We nemen in deze blog graag met je door wat de verschillen zijn tussen de groothandel, een distributeur en de detailhandel. Maar voordat we dat doen willen we je graag een tip geven: 

bij technische groothandel Teruplast vind je een klantgerichte benadering waar je je zeker prima bij zult voelen. Zo kun je heel gemakkelijk kenbaar maken welke doelen je met je aquarium hebt en dan kan deze groothandel je een advies op maat geven indien gewenst. Neem dus gerust contact op met teruplast.nl.

Groothandelaar vs. distributeur vs. detailhandelaar

Drie functies die nauw samenwerken in de handel zijn groothandelaren, distributeurs en detailhandelaren. Voor sommigen is het misschien niet zo duidelijk hoe deze functies verschillen, dus laten we eens kijken. Een groothandelaar werkt als verbinding tussen een fabrikant en een detailhandelaar. Zij kunnen deelnemen aan de wederverkoop van meerdere (aquarium) producten binnen verschillende bedrijfstakken. 

Onafhankelijke contractant

Een distributeur is een onafhankelijke contractant die door een fabrikant wordt ingehuurd om zijn producten aan een groothandelaar of detailhandelaar te verkopen. In tegenstelling tot een gewone groothandelaar werkt een distributeur binnen de nauwe grenzen van zijn bedrijfstak en kan hij geen concurrerende producten verkopen. Een groothandelaar die ervoor kiest om zich bij één bepaalde bedrijfstak te houden en concurrerende producten te vermijden, kan worden aangeduid als een soort distributeur. Dus een handelaar die zich helemaal richt op aquarium producten, valt binnen deze categorie. 

Detailhandelaar

Een detailhandelaar is een persoon of onderneming die producten rechtstreeks aan de eindgebruiker verkoopt. Zij kopen hun goederen van een fabrikant of groothandelaar en verhogen de prijzen om hun winstmarge te vergroten. Zij kunnen producten in bulk of in kleinere hoeveelheden kopen, afhankelijk van de behoeften van hun doelgroep. 

Groothandelaren, distributeurs en detailhandelaren kruisen elkaar meer dan je denkt. In feite kunnen bedrijven in veel gevallen als meer dan één soort bedrijf tegelijk optreden. Als een fabrikant ervoor kiest een fabrikant van verkoop en distributie te worden, kan hij zelfs als alle drie worden beschouwd.